Τετάρτη 14 Ιανουαρίου 2015

Ημερομηνία συγγραφής της Ιλιάδας

Την ημερομηνία συγγραφής της Ιλιάδας, υποστηρίζουν ότι ανακάλυψαν Αμερικανοί και Βρετανοί βιολόγοι. Ποια μέθοδο χρησιμοποίησαν

Αμερικανοί και Βρετανοί βιολόγοι, οι οποίοι συνήθως αποκωδικοποιούν την αρχαία γενετική ιστορία των ανθρώπων, αναλύοντας τον τρόπο που τα γονίδια μεταλλάσσονται με το πέρασμα του χρόνου, εφάρμοσαν μία παρεμφερή τεχνική σε κάτι τελείως διαφορετικό από την ειδικότητά τους. Στην χρονολόγηση της συγγραφής ενός από τα αρχαιότερα και διασημότερα κείμενα του Δυτικού πολιτισμού: την "Ιλιάδα" του Ομήρου.
Το βασικό συμπέρασμά τους είναι, ότι γράφτηκε τον 8ο αιώνα π.Χ. Δίνουν μάλιστα ως πιθανότερη κάποια ημερομηνία μεταξύ του 710 και του 760 π.Χ. Αυτή η χρονολόγηση σε γενικές γραμμές συμφωνεί με τις εκτιμήσεις των κλασσικών μελετητών, που προέρχονται από ιστορικές και αρχαιολογικές πηγές.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό βιολογίας "Bioessays", έγινε από τους Mark Pagel, Andreea Calude και Andrew Meade της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του βρετανικού πανεπιστημίου του Ρέντινγκ και τον γενετιστή Eric Altschuler του Ιατρικού Πανεπιστημίου του Νιου Τζέρσι. Ο Pagel, που ήταν επικεφαλής, ειδικεύεται σε στατιστικά μοντέλα που εξετάζουν τις εξελικτικές διαδικασίες στην ανθρώπινη συμπεριφορά σε κάθε πολύπλοκο σύστημα, ακόμα και στο πεδίο της κουλτούρας (εξ ου και το ενδιαφέρον για την «Ιλιάδα»). Ασχολείται ιδιαίτερα με την παράλληλη πορεία της βιολογικής και της γλωσσολογικής εξέλιξης, θεωρώντας ότι η γλώσσα ως πολιτισμικό φαινόμενο εξελίσσεται όπως περίπου και τα γονίδια.
"Οι γλώσσες συμπεριφέρονται τόσο εκπληκτικά όσο και τα γονίδια. Υπάρχει μια άμεση αναλογία", δήλωσε ο Pagel. "Προσπαθήσαμε να εντοπίσουμε τα πρότυπα στη γλωσσολογική εξέλιξη και να μελετήσουμε το λεξιλόγιο του Ομήρου ως μέσο για να διαπιστώσουμε κατά πόσο η γλώσσα εξελίσσεται με τον τρόπο που νομίζουμε. Αν αυτό όντως συμβαίνει, τότε πράγματι μπορούμε να βρούμε μια συγκεκριμένη ημερομηνία για τον Όμηρο (ως συγγραφέα)".

Ένας ή πολλοί συγγραφείς;
Οι ερευνητές αποδέχονται την ορθόδοξη άποψη, ότι ο Τρωικός πόλεμος όντως έλαβε χώρα και ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, ο Όμηρος, έγραψε ένα σχετικό έπος. Πάντως είναι μάλλον απίθανο, ότι υπήρξε μόνο ένας συγγραφέας που έγραψε την Ιλιάδα.
Αρκετοί ερευνητές θεωρούν ότι πρόκειται για μια συνθετική συλλογή της προϋπάρχουσας προφορικής παράδοσης, που ανάγεται ίσως έως τον 13ο αιώνα π.Χ. Αυτό το αμάλγαμα ιστοριών κάποια στιγμή υπέστη επεξεργασία και εστιάστηκε στον πόλεμο της Τροίας, που πιθανώς συνέβη κατά τον 12ο αιώνα π.Χ., ενώ το ίδιο το έπος συνετέθη πολύ αργότερα, σύμφωνα με τον καθηγητή κλασσικών σπουδών του πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια, Μπράιαν Ρόουζ.
Ο Pagel και οι συνεργάτες του αντιμετώπισαν τις λέξεις της «Ιλιάδας» ως γονίδια σε ένα γονιδίωμα. Χρησιμοποίησαν μια συγκεκριμένη τεχνική γλωσσικής ανάλυσης που εστιάζει σε περίπου 200 έννοιες κοινές σε κάθε γλώσσα (τις λέξεις για τον πατέρα, τη μητέρα, τα όργανα του σώματος, τα χρώματα κ.α.). Οι ερευνητές εντόπισαν 173 τέτοιες λέξεις (λέγονται "Swadesh" από το όνομα του αμερικανού γλωσσολόγου Morris Swadesh που συνέταξε τον σχετικό κατάλογο στις δεκαετίες του ΄40 και του ΄50) και, στη συνέχεια, μελέτησαν τον τρόπο που αυτές οι 173 λέξεις-κλειδιά μεταβλήθηκαν («μεταλλάχτηκαν») διαχρονικά.
Για αυτό το σκοπό, εντόπισαν αρχικά τις εν λόγω λέξεις στη γλώσσα των Χετταίων (ενός πολιτισμού που υπήρχε στη διάρκεια του Τρωικού πολέμου) και στη συνέχεια, ανέλυσαν τις κατοπινές διαφορές που υπέστησαν οι ίδιες λέξεις στην Ομηρική γλώσσα, καθώς και στη σύγχρονη ελληνική. Δηλαδή εφάρμοσαν στη γλωσσολογία, μια μέθοδο που μοιάζει με την γενετική ανάλυση των γονιδίων με το πέρασμα του χρόνου. Η μέθοδός τους αυτή αποκαλείται εξελικτική-γλωσσολογική φυλογενετική στατιστική ανάλυση.
(Πηγή: ΑΠΕ)

 news247

Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2015

Με τα μάτια ενός παιδιού...


Η απαγορευμένη εκπαίδευση, ένα ντοκιμαντέρ που έχει στόχο ν' αμφισβητήσει τη λογική της σύγχρονης εκπαίδευσης..


Τρίτη 6 Ιανουαρίου 2015

ΦΙΛΙΑ

Φίλοι για πάντα
Η προσφορά της φιλίας
Η φιλία είναι πολύ σημαντική για τη ζωή του κάθε ανθρώπου, κι αυτό γιατί ο πραγματικός φίλος είναι αυτός που:

Στην επικοινωνία
  • Ακούει τους προβληματισμούς μας, συζητάει και μας καθησυχάζει
Στον συναισθηματικό τομέα
  • Μας συμπαραστέκεται σε κάθε δύσκολη στιγμή, μας παρηγορεί και μας βοηθά
Στον ψυχολογικό τομέα
  • Μας ενθαρρύνει να πραγματοποιήσουμε τους στόχους και τα όνειρα μας.
  • Μας βοηθά να γνωρίσουμε καλύτερα τον εαυτό μας, τα προτερήματα και τα μειονεκτήματα του χαρακτήρα μας.
Στον πνευματικό τομέα
  • Έχει κοινά ενδιαφέροντα με μας και κοινό τρόπο σκέψης, περνάμε ευχάριστα και δημιουργικά μαζί.
Στον κοινωνικό τομέα
  • Μας βοηθά να κοινωνικοποιηθούμε, να συνεργαζόμαστε, να εκφράζουμε τις επιθυμίες και τα συναισθήματα μας.
Στον ηθικό τομέα
  • Εκτιμά όλα όσα κάνουμε γι’αυτόν, δε ζητά ανταλλάγματα.
  • Δεν κρύβει την αλήθεια, ασκεί κριτική για να μας συμβουλέψει.
  • Δεν μας εκμεταλλεύεται, δεν προδίδει την εμπιστοσύνη μας, αλλά μας προστατεύει από κινδύνους.

Η φιλία είναι πολύτιμη τόσο για τον κάθε άνθρωπο χωριστά όσο και για το σύνολο της κοινωνίας. Η κοινωνία ευημερεί και προοδεύει όταν επικρατούν οι αξίες της αλληλοβοήθειας, του αλληλοσεβασμού, της ελευθερίας, της ισότητας. Η ειρήνη διασφαλίζεται όταν υπάρχουν συνθήκες συνεργασίας, αποδοχής και ανιδιοτέλειας.

Αίτια-παράγοντες που συμβάλλουν στην κρίση του θεσμού της φιλίας
Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι ένας φίλος ομορφαίνει και δίνει νόημα στη ζωή του ανθρώπου, οι πραγματικοί φίλοι στις μέρες μας σπανίζουν. Αυτό οφείλεται σε πολλούς παράγοντες. Μερικοί από αυτούς είναι:
Στον κοινωνικό τομέα
  • Ο σύγχρονος τρόπος ζωής: ο άνθρωπος σήμερα, και ιδιαίτερα στις μεγαλουπόλεις, εργάζεται όλο και περισσότερο, βιώνει το άγχος και την πίεση της καθημερινότητας. Δεν έχει χρόνο να επενδύσει σε φιλίες.
  • Η παγκοσμιοποίηση :ο άνθρωπος γίνεται καχύποπτος μέσα σε μια κοινωνία όπου συμβιώνουν διαφορετικοί άνθρωποι, δεν εμπιστεύεται εύκολα, δεν αποκτά φίλους.
  • Το καταναλωτικό πνεύμα της εποχής: τα αγαθά θεοποιούνται, ο άνθρωπος δεν επενδύει στις ανθρώπινες σχέσεις, αποξενώνεται από τους φίλους του. η απόκτηση υλικών προϊόντων κυριαρχεί.
Στον ηθικό τομέα
  • Η κρίση των αξιών: οι άνθρωποι ενδιαφέρονται για την ικανοποίηση προσωπικών συμφερόντων, για την οικονομική άνεση, την κοινωνική τους καταξίωση, με αποτέλεσμα να γίνονται ιδιοτελείς και αδιάφοροι για τον συνάνθρωπο.
Στον οικονομικό τομέα
  • Τα οικονομικά προβλήματα: η εποχή μας χαρακτηρίζεται από οικονομικές δυσκολίες, επαγγελματική αβεβαιότητα και ανεργία. Ο άνθρωπος χάνει την αυτοπεποίθηση του, νιώθει απογοητευμένος, απελπισμένος. Όλες οι ενέργειες του στρέφονται στην επιβίωση του. δεν έχει χρόνο και διάθεση να ασχοληθεί με τη φιλία.
Στον επιστημονικό τομέα
  • Η εξέλιξη της τεχνολογίας: στις μέρες μας οι νέοι προσπαθούν να αποκτήσουν φίλους μέσω του διαδικτύου, με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.  Εύκολα διαπιστώνουν ότι οι φιλίες  είναι επιφανειακές και δεν μπορούν να αντικαταστήσουν τη φιλία που στηρίζεται στην ουσιαστική επικοινωνία και επαφή.

Τρόποι προστασίας του θεσμού της φιλίας
Παρά τα προβλήματα, η προστασία της πραγματικής φιλίας θα πρέπει να αποτελέσει προτεραιότητα του σύγχρονου ανθρώπου. Ειδικότερα:

Το άτομο
Ο άνθρωπος οφείλει να σέβεται τους φίλους του και να αναπτύσσει με ειλικρίνεια και εμπιστοσύνη τις σχέσεις του.
Οι νέοι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν το διαδίκτυο ως μέσο συνομιλίας, οργάνωσης συναντήσεων, εκδηλώσεων, δράσεων αλλά και αλληλοϋποστήριξης  τους.
φορείς
Η οικογένεια θα πρέπει να καλλιεργεί την έννοια της φιλίας και τις αξίες που τη στηρίζουν.
Το σχολείο είναι ο χώρος όπου αναπτύσσονται δυνατές φιλίες ανάμεσα στους μαθητές γιατί περνούν πολύ χρόνο μαζί, μοιράζονται εμπειρίες και βιώματα.
Τα ΜΜΕ θα πρέπει να προβάλλουν την αξία της πραγματικής φιλίας μέσω των προγραμμάτων τους. Οι νέοι ας έχουν ως πρότυπα ανθρώπους που με τη στάση ζωής τους αποδεικνύουν τη δύναμη της αγάπης, της προσφοράς, του αλληλοσεβασμού.